Kategorier
Leva med katt(er)

Vad är catnip/kattmynta?

Catnip, eller kattmynta, är en perenn som kommer från mynta-familjen. Namnet kommer från katters förälskelse i det. Och det är helt säkert för din katt. Om din katt får i sig en stor mängd mattmynta kan det orsaka milda magbesvar, men det är ovanligt. Katter kan agera olika på kattmynta men de mest vanliga är att de får sig ett lyckorus, troligen för att doften påminner om kattferomoner som kan associeras med parning.

Kattmynta kan användas i samband med inlärning av att använda klösmöbler istället för soffkanten. Då tänker vi på klösmöbler som klöspelare, klösträd och klösbrädor. Klösmöbler uppfyller det naturliga kattbehovet att vässa klorna, och är således vårt ansvar att erbjuda. Speciellt för de katter som inte vässar klorna naturligt genom att klättra i träd/vässa klorna på träd.

Om du upplever en negativ effekt av kattmynta ska du inte använda det. Men i de flesta fall är det kopplat med lycka och kan användas vid träning, inlärning och lek. Framförallt hos katter över 6 månaders ålder (och intresset för kattmynta kan avsvalna med tiden och således hos äldre katter). Om du är osäker på om din katts reaktion är bra, så kan du rådfråga med din veterinär.

Men, som vi berättade i början, så är kattmynta helt säkert och troligtvis kommer din katt älska det

Av fridur

Hej! Jag är kossan Fridur och författar djurlivet här på fridur.se tillsammans med mina människokompanjoner.

Lämna ett svar