Glukosamin för hund

Artikeln innehåller annonslänkar från VetZoo,  Granngården

Det här är glukosamin

Glukosamin för hunden är bra för att motverka atros och hålla lederna glada.

Glukosamin har visat sig lindra ledbesvär, vilket oftast dyker upp hos äldre eller större hundar. Idag går det att köpa glukosamin hem direkt via nätet. På den här sidan igenom vad glukosamin är för något och vilka produkter som finns tillgängliga att köpa hem direkt via nätet.

Så här vet du om din hund behöver glukosamin

Glukosamin är ett ämne som redan finns i hundens kropp för att underhålla lederna. Hos äldre hundar så kan det däremot uppstå brist av glukosamin vilket kan leda till bland annat artros. Även större hundar eller hundar med övervikt kan behöva extra glukosamin, helt enkelt för att deras egna kropp inte hinner producera tillräckligt med glukosamin.

Sanningen är att hunden kan visa små tecken på obehag redan i ett tidigt skede – när det dessutom går att hjälpa med kosttillskott. Några vanliga tecken på att hunden har problem med lederna är:

 • Har problem med att gå upp och ned för trappor
 • Hunden är stel på morgonen efter att kroppen vilat en längre period
 • Hunden är inte lika pigg på promenader längre

Det här är tre enkla punkter för att tolka hundens egna beteende, men som du kanske känner till vill inte alla hundar visa sig svaga. Då kan du även testa med att klämma på leden och se om hunden har ont just där. Ibland går det även att se en tydlig svullnad däromkring.

Bäst glukosamin för hundar 2021

Idag finns det tre olika produkttyper för hundar som behöver extra kärlek i form av glukosamin. Det allra populäraste produkttypen är ren glukosamin, som kommer med doseringsmått och kan till exempel blandas med dagens foderintag. Det finns även mixad kosttillskott som innehåller fler ämnen än bara glukosamin, så som omega 3 eller C-vitamin. Sist men inte minst så finns även färdigblandad foder som redan innehåller flera olika ingredienser som är bra för hundens leder.

Tänk på att de allra flesta produkterna hämtar glukosamin från skaldjur, vilket inte passar hundar som är allergiska mot just skaldjur.


Svenska Djurapoteket Glukosamin

Svenska Djurapoteket Glukosamin
Höjdpunkter
 • Det mest vanliga ledtillskottet på marknaden idag
 • Innehåller inulin som hjälper hunden att ta upp glukosamin bättre
 • Samt C-vitamin för att hjälpa immunförsvaret

Svenska Djurapoteket Glukosamin är ett populärt val i Sverige som även innehåller inulin och C-vitamin, och är framställt på skaldjur. Inulin ska hjälpa hundens upptagninsförmåga av glukosamin och således bevara friska ben och stimulera fortsatt produktion.

Ett tips är att kombinera detta med Svenska DjurApotekets MSM och Laxolja för maximal effekt.

En burk innehåller 120 eller 250 g. En hund upp till 10 kg rekommenderas 0,8 g per dag (motsvarar ett kryddmått). en 120 g burk räcker då i 150 dagar.

Produkten finns hos

Trikem WorkingDog Max Glucosamin+

Trikem WorkingDog Max Glucosamin+
Höjdpunkter
 • Ren glukosamin med extra hög upptagningsförmåga
 • Helt utan socker och snäll mot magen
 • Populär produkt för äldre hundar

En av de mest beprövade produkten för bättre leder, speciellt för äldre hundar men också för hundar i träning. Produkten är naturligt framställd med skaldjur. Glukosamin framställs på egen förmåga av kroppen, men kroppen producerar mindre glukosamin med åldern vilket betyder att detta påverkar leder med ålder.

Den har också en extra hög upptagningsförmåga tack vare nyttig prebiotisk jästkultur som hjälper tarmen och näringsupptaget. Det finns tips om att komplettera med Hyaluron365 som hjälper att förbättra ledvätskan.

Förpackningen innehåller 450 ml och rekommenderad dosering är 5ml dagligen per 10 kg vikt. Med andra ord räcker burken i 90 dagar för en hund som är 10 kg.

Produkten finns hos

Glyco Flex® Optimal

Glyco Flex® Optimal
Höjdpunkter
 • Tuggbitar som är lätta att ge hunden
 • Innehåller glukosamin och flera näringsämnen för god hälsa
 • Passar även hårt arbetande hundar

Unik produkt med tuggbitar istället för pulver, som är enkla att ge hunden. Bra mix med näringsämnen för en långsiktig och god hälsa. Om du har en hårt arbetande hund kan Glyco Flex® Optimal ges i förebyggande syfte.

Du kan tänka att leder är som gångjärn och de får kraft genom musklerna. Men om gångjärnen inte fungerar så gör inte musklerna sitt jobb.

Dosering:

De första 4-6 veckorna:
under 15 kg = 1 tuggbit dagligen
15 – 30 kg = 2 tuggbitar dagligen
30 – 45 kg = 3 tuggbitar dagligen
45 – 60 kg = 4 tuggbitar dagligen
60 – 75 kg = 5 tuggbitar dagligen

Efter de första 4-6 veckorna halveras mängden (eller följ veterinärens rekommendation).

I och med att en påse innehåller 60st tuggbitar räcker en påse som längst 12 dagar (dosering för 60-75 kg).

Produkten finns hos

Hill’s Science Plan Adult Large Breed (12 kg)

Hill’s Science Plan Adult Large Breed (12 kg)
Höjdpunkter
 • Komplett foder som Innehåller bland annat glukosamin och kondroitin
 • Passar stora raser för att bevara leder och muskelmassa
 • Mindre fett än vanligt foder för att undvika viktökning och belastning av leder

Foder av hög kvalité för den stora rasen. Optimerat för muskler och leder utan att öka vikten. Hill’s säljs hos vissa veterinärkliniker, vilket känns tryggt för att göra ett bra val med fodervalet.

Den här produkten är alltså ett fullständigt foder istället för kosttillskott som läggs i ett foder. Smidigt, för den som vill ha allt-i-ett.

Hill’s erbjuder också ett 100%-nöjdhetsgaranti, vilket betyder att de erbjuder dig att få pengarna tillbaka om du inte är nöjd med fodret. Hill’s är en världsledande fodertillverkare som satsar på kvalité.

Detta är en favorit i vårt hushåll, då det är en slags allt-i-ett-lösning. Men om din hund kräver mer koncentrerat glukosamin rekommenderas de andra produkterna.

Produkten finns hos

Frågor & svar

Hur vet man att ens hund är i behov av glukosamin?

Några vanliga tecken är: (1) hunden har problem med att gå upp och ned för trappor, (2) hunden är stel på morgonen efter att kroppen vilat en längre period och (3) hunden är inte lika pigg på promenader längre. Men det gäller att se de små tecknen för att kosttillskott ska tillföra dess fulla potential.

Vilka är de vanliga tecknen på artros hos hund?

– Din hund har återkommande hälta på ett eller flera ben
– Din hund upplevs som ovillig att gå på promenad, eller i trappor
– Du har lättast att se stelheten på morgonen, då den är som värst då
– Din hund har ont när man tar eller trycker på leden, kanske säger den ifrån om du lyfter den
– Du upplever svullnad i leden och vävnaden runt omkring

Så här görs testerna

Vad gäller hundprodukter har vi flera års erfarenhet av allt från trasiga gatuhundar till Grand Danois i utställningsringen. I detta spann har vi stött på allt från kräsna till utsvultna hundar med diverse bagage att ta hänsyn till.

Hittar du inte recensionen du letar efter?
Kontakta oss, så gör vi vårt bästa för att testa fler kosttillskott innehållande glukosamin.

Maskoten Fridur visar tummen upp

Senast uppdaterad 30 augusti, 2021