Spannmålsfritt hundfoder

Artikeln innehåller annonslänkar från VetZoo,  Granngården

Det här är spannmålsfritt hundfoder

Spannmålsfritt hundfoder har under senaste åren växt i populäritet, mestadels för dess naturliga ingredienser.

Hundfoder utan spannmål betyder kort och gott bort med ris, majs och liknande och in med mer kött istället. Hundfoder utan spannmål passar först och främst hundar som är allergiska mot just spannmål, men även hundar som behöver en naturlig kosthållning utan tillsatta ämnen.

Det är ingen hemlighet att hundar gillar kött, så sanningen är att de allra flesta hundar uppskattar spannmålsfri hundmat, oavsett anledning. Spannmålsfritt hundfoder finns både som våtfoder och torrfoder.

Kanske frågar du dig varför det ens finns hundfoder med spannmål, och svaret är enkelt: det är kostnadseffektivt. För att få ihop torrfoderkulorna krävs någon form av bindningsmedel, och där kommer spannmål in. I spannmålsfritt foder används istället produkter som potatis, ärtor och linser. Om du istället vill ge ett mer proteinrikt foder kan vi rekommendera färskfoder.

Bäst hundfoder utan spannmål 2021

Idag finns det en uppsjö av hundfoder utan spannmål för alla olika typer av hundar. Här nedanför går vi igenom de allra bästa ute på marknaden just nu. Både torrfoder och våtfoder.


Magnussons Spannmålsfria

Magnussons Spannmålsfria
Höjdpunkter
 • För vuxna hundar med normal till hög aktivitet eller växande hundar av storvuxen ras
 • Ugnsbakat i egen gård
 • Lokala råvaror och färskt svenskt kött

Det kittlar lite i kroppen när vi ser orden “ungsbakat på egen gård”. Som familj på landet uppskattas vad lokalborna har att erbjuda, och således få ett helhetstänk kring fodrets framtagning.

Fodret passar vuxna hundar och växande stora hundar. Fodrets innehåll är anpassat efter normal till hög aktivitet hos hunden och innehåller 44% färskt svenskt kött. I fodret finns också ärter, potatis, kallpressad rapsolja, färska ägg, palsternacka, morötter, blåbär och lingon.

Förpackningen finns både i 4,5 kg och 14 kg, vilket vi gillar då det går att köpa den lilla påsen för att testa och våra pälsklingar skulle gilla det.

Produkten finns hos

Brit Care Grain-free Adult Salmon & Potato

Brit Care Grain-free Adult Salmon & Potato
Höjdpunkter
 • Högkvalitetsfoder som främjar immunförsvar, hälsa och humör
 • Innehåller Omega 3 och 6 för frisk hud och päls
 • Passar alla vuxna hundar

Fodret innehåller Yuccaextrakt som absorberar gifter och således tar hand om tarm och lever. Perfekt för den mer äventyrliga vovven. Vi har alla träffat på hundar som smakar på allt och ingeting. Att ge dem mer boost för tarm och lever känns bra för samvetet.

Om du har en hund som är extra känslig eller har allergiska besvär kan vi rekommendera detta foder, då det är särskilt utvecklat för hypoallergen näringstillförsel. Det vill säga fodret har utvecklats för att i så låg skala som möjligt inte orsaka allergiska besvär.

Produkten finns hos

Acana Grass-Fed Lamb

Acana Grass-Fed Lamb
Höjdpunkter
 • För vuxna hundar (passar extra bra för känsliga)
 • Naturliga näringsämnen för att stödja din hunds immunförsvar
 • Fritt från högglykemiskt spannmål

Ett foder som väljer bort högglykemiskt spannmål (stor koncentration av socker) och ersätter det med mer grönsaker och frukt istället. Heja Acana!

Vi gillar också att det är frigående lamm samt närodlade frukter och grönsaker från lokala gårdar. Fodret innehåller 50% lamm för att ge hunden en anpassat behov av kött och protein. Fodret innehåller också alger, vilket är en naturlig källa till EPA och DHA, som bidrar till frisk hud, päls och stöttar immunförsvaret.

Produkten finns hos

Four Friends Köttkorv Adult Power (800 g)

Four Friends Köttkorv Adult Power (800 g)
Höjdpunkter
 • Inga konserveringsmedel
 • Ett alternativ till torrfoder
 • Kan användas som helfoder eller topping på torrfoder

Vi är nog inte ensamma med att ha stött på en och annan finsmakare till hund, som bara totalvägrar torrfoder. De flesta vi pratat med laborerar då med egna toppingar för att göra torrfodret mer attraktivt. Men den här produkten är ett alternativ för den som vill erbjuda sin hund våtfoder. Antingen för att ersätta torrfodret, eller för att göra torrfodret mer attraktivt.

Oöppnad förpackning kan förvaras i rumstemperatur och öppnad förpackning förvaras i kylskåpet i två dagar. Ett alternativ är också att frysa in korven.

Ungefärlig fodergivan är enligt:
5-10 kg = 300-500 g
10-15 kg = 500-650 g
15-20 = 650 – 800 g
20-30 = 800 – 100 g
30-40 kg = 1100 – 1350 g

Kom ihåg att dagligt intag beror också på ras, vikt, motion och andra variabler. Du känner din hund och är påläst på vad den behöver. Om du är osäker kan du alltid höra av dig till din veterinär.

Tips! VetZoo erbjuder prenumeration på dessa korvar.

Produkten finns hos

Frågor & svar

Hur vet man att ens hund är i behov av spannmålsfritt foder?

Vi skulle säga att alla hundar bör äta spannmålsfritt, baserat på deras biologi. Men alla hundar är egna individer med olika rutiner och förutsättningar. Spannmål kan orsaka inflammationer och allergier. Om du som ägare märker att din hund visar tendenser till inflamation eller allergi är ett alternativ att testa spannmålsfritt.

Varför finns hundmat med spannmål, om det inte är bra?

Det korta svaret: kostnadseffektivt. En annan anledning är att spannmål agerar bindningsmedel för att få ihop matkulorna. I spannmålsfria foder används istället produkter som potatis, ärtor och linser för att binda ihop kulorna.

Hur ofta ska kosten ändras?

Om du har hittat en kost som för din hund som fungerar bra för din pälskling så håll dig till det. Det är bra för hundar att äta samma sak och således få i sig rätt mängd proteiner, vitaminer och så. Om du däremot märker av till exempel sämre päls, problem med hud eller liknande – då kan du tänka på att ändra kosten. Hundfoder-världen uppdateras konstant och kanske är spannmålsfritt ett alternativ för dig. Eller färskfoder. När du byter foder ska du vara försiktig och ta det lugnt, så att vovvekroppen inte får en chock.

Så här görs testerna

Vad gäller hundprodukter har vi flera års erfarenhet av allt från trasiga gatuhundar till Grand Danois i utställningsringen. I detta spann har vi stött på allt från kräsna till utsvultna hundar med diverse bagage att ta hänsyn till.

Vill du läsa andra recensioner på spannmålsfritt hundfoder?
Kontakta oss, så gör vi vårt bästa för att testa fler.

Maskoten Fridur visar tummen upp

Senast uppdaterad 30 augusti, 2021