Hundgodis

Artikeln innehåller annonslänkar från VetZoo,  Granngården

Varför ska du ge din hund godis?

Hundgodis är det mest effektiva träningsverktyget du kan ge din hund samt en belöning som hunden tydligt förstår. 

Hur ofta kan du ge din hund godis?

Det finns många faktorer som avgör hur ofta du kan ge din hund godis och faktum är att det egentligen inte finns något riktigt bra svar utan det absolut bästa du kan göra är att testa vad som fungerar med din hund. När jag skriver att du bör testa dig fram så menar jag inte att du ska testa onaturligt stora mängder eller annat knasigt, utan det jag menar är att du ska testa och se hur hunden reagerar, verkar hunden gilla godiset? Verkar hunden må bra av godiset eller får hunden exempelvis diarré? Får du bättre kontakt med hunden i ett träningssyfte?

Det finns hundar som inte alls gillar de typiska hundgodiset och då kan man testa falukorv eller kanske köttbullar. Innan man börjar testa med hembakad/lagad hundgodis så ska man ha koll på vad man absolut inte får ge hunden. Vad är Fridurs favorithundgodis när bakningen går snett?

Bäst hundgodis för hund 2021

Favoriter när Fridur inte lyckas med bakningen

Fridurs favoritgodis när hon inte bakar

Att ge sig ut på Google eller andra söksajter i jakten på det perfekta hundgodiset för sin hund kan ibland ge oss hundägare en rejäl huvudvärk. Vilket godis är bäst? Vad passar min valp? Hur ofta kan ja ge hunden godis? Är bara några få av de frågor som hundägare söker svar på varje dag. För att du ska slippa denna täta djungel så vill vi genom denna guide försöka ge dig svar på allt kring din hund.


Acana Dog Treats Free-run Duck

Acana Dog Treats Free-run Duck
Höjdpunkter
 • Fungerar för allergiska hundar
 • Frystorkat
 • Naturligt godis

Ett smakrikt och fylligt godis som bland annat innehåller frigående anka. Ankorna är uppfödda på gårdar i Ontario. I och med att godiset är frystorkat behålls mycket smak och näring.

Produkten finns hos

Acana Dog Treats Grass-fed Lamb

Acana Dog Treats Grass-fed Lamb
Höjdpunkter
 • Fungerar för allergiska hundar
 • Frystorkat
 • Naturligt godis

Ett naturligt och nyttigt premiumgodis baserat på gräsuppfödda lamm från Nya Zeeländerna. Godiset innehåller lamm, lavendel och kanadensiska Red Deliciousäpplen.

Produkten finns hos

Acana Dog Treats Yorkshire Pork

Acana Dog Treats Yorkshire Pork
Höjdpunkter
 • Fungerar för allergiska hundar
 • Frystorkat
 • Naturligt godis

Ett fantastiskt godis baserat på yorkshiregrisar från Albertagårdar. Godiset innehåller även lavendel och butternutsquash som ger godiset en smakrik karaktär.

Produkten finns hos

Leversnittar

Leversnittar
Höjdpunkter
 • Fri från artificiella färger & smakämnen
 • Billigt
 • Perfekt till träning

Vitakrafts leversnittar är en riktig klassiker bland hundgodis som funnits på marknaden under ett bra tag. Godiset är fritt från konstgjorda smak- färg- och konserveringsämnen.

Produkten finns hos

Purenatural Nötstrips

Purenatural Nötstrips
Höjdpunkter
 • Fritt från smak- och färgämnen
 • 100% nötkött
 • Naturligt godis

Ett smakrikt godis som passar alla hundar, tillverkat i vårat grannland Finnland. Naturligt och innehåller 100% nötkött.

Produkten finns hos

Purenatural Nötvåmstrips

Purenatural Nötvåmstrips
Höjdpunkter
 • 100% nötvåm
 • Hög kvalité
 • Naturligt godis

Ett naturligt och högkvalitativt hundgodis som passsar alla hundar. Purenatural Nötvåmsstrips är fritt från smak- och färgämnen, godiset innehåller till 100% finskt nötvåm

Produkten finns hos

Börja ge din hund godis

I princip kan du börja ge din valp godis när som helst, däremot inte i onödan. När du ger din valp hundgodis så gäller det att hålla koll på hur godiset påverkar hunden, för det finns ju alltid risk att hunden exempelvis får ont i magen, så en måttlig mängd utefter hunden storlek är av rekommendation.

Undvik följande när du köper eller bakar/lagar eget hundgodis

Vill du köpa färdigt hundgodis så är det ganska givet vad du bör undvika, hundgodis innehållande socker, spannmål, kyckling/kalkon/småben är ett antal saker du bör undvika av olika anledningar. 

Varför du ska undvika socker är väl ganska givet, men spannmål innehåller vanligtvis onödiga mängder av näring som inte hunden behöver. Mer om spannmål finner du här.

Anledningen till att jag nämner kyckling/kalkon/småben är för att dessa ben har lätt för att när hunden tuggar på dessa finns det en chans till att benet enkelt spricker och lämnar efter sig flisor som vi hundägare gärna vill hålla borta från våra hundars mage.

Om du skulle baka/laga hemgjort hundgodis så finns det ett gäng saker du absolut bör undvika, exempelvis lök, kakao, nötter, rå potatis och salt är bara några saker. En fullskalig lista på vad du bör undvika finns bland annat på Svedea.

Fridurs favoritrecept på hundgodis

Någonting som är väldigt enkelt som vem helst kan baka är torkat godis, exempelvis torkad lever, kyckling, lövbiff eller blodpudding. Du kan även ge din hund råkorv, falukorv exempelvis men vare sig du ger korv eller något torkat så är det viktigt att du väljer ut dina råvaror noggrant för att undvika att hunden får i sig något onödigt som socker exempelvis. 

Skulle du vilja testa på att torka något av ovanstående så är det enkelt. Skär råvarorna i lämpligt stora bitar för din hund, lägg ut bitarna på ett bakplåtspapper och sen in i ugnen tills dess att bitarna är hårda och torra. Vanligtvis så räcker det med 100 till 150 grader och 1-2 timmar.

Håll utkik efter följande när du handlar hundgodis

När du handlar hundgodis i butik så finns det väldigt mycket att välja bland, det finns allt från onyttigt/nyttigt till “bra-för-magen” samt ekologiska godissorter. 

Vad vi rekommenderar är givetvis godis som är både nyttigt och snällt mot magen för våra hundar. Exempelvis finns det hundgodis som innehåller bra fetter, kolhydrater, fibrer, lavendel, vitaminer, mineraler, protein och mycket mer, allt gömmer sig i innehållsförteckningen. Så hundgodis behöver inte alls vara onyttigt på det sättet som godis i många fall tolkas för oss människor.

Till vilken hund passar tuggben/dentaltugg

Tuggben, dentaltugg eller även kallat hundben är något som ger hunden både en sysselsättning samt en bättre munhygien. Tuggben hjälper för att minska risken för tandsten samt ger hunden en bättre andedräkt, i vissa fall slipper du även se dina favoritskor bli sönderbitna.

Precis som med hundgodis så är det skillnad på tuggben till tuggben. Det finns helt enkelt ben med olika egenskaper, såsom ben anpassat efter ålder/storlek eller som innehåller viktiga näringsämnen som proteiner, vitaminer och mineraler. Anledningen till att vi nämner både hundens storlek och ålder så har detta betydelse för exempelvis äldre hundar som eventuellt behöver ben som är skonsammare för mage och tänder.

Frågor & svar

Hur ofta kan man ge sin hund godis?

Det enkla svaret är: testa dig fram. Verkar hunden gilla godiset? Verkar hunden må bra av godiset eller får hunden exempelvis diarré? Får du bättre kontakt med hunden i ett träningssyfte? Testa i små mängder och utvärdera.

Så här görs testerna

Recensionerna är baserade på både glupska och matkräsna hundar, men med fokus på de hundar som är i behov av foder utan spannmål och tillsatsämnen. Färskfoder har använts för att komplettera det andra fodret. Med en matkräsen hund i bagaget ville vi hitta något som kan hjälpa oss att se till att det dagliga intaget sker.

Vill du läsa andra recensioner på hundgodis?
Kontakta oss, så gör vi vårt bästa för att testa fler.

Maskoten Fridur visar tummen upp

Senast uppdaterad 30 augusti, 2021