Färskfoder till hund

Artikeln innehåller annonslänkar från VetZoo,  Granngården

Det här är färskfoder

Färskfoder är en naturlig kost som är helt fri från tillsatta ämnen.

Färskfoder är rått kött som är fryst för att behålla alla viktiga och bra näringsämnen. Färskfoder kan ges som helfoder (ersätter all annan foder) eller som tillägg till vanlig hundfoder. När du köper färskfoder med hemleverans så fraktas de i en fryslåda hela vägen fram till dörren. Det enda du behöver göra är att frigöra lite utrymme i din frys!

Tanken med kosten är att den ska påminna om hur hundarna levde ute i det vilda när rått kött var det enda alternativet.

I Frågor & svar har vi gjort en indikation på dagsintaget av färskfoder. Kom ihåg att intaget beror på vikt, ålder, ras och motion. En väldigt aktiv hund behöver således ett högre dagsintag.

Hemleverans av färskfoder

Det går alldeles utmärkt att beställa färskfoder på nätet med hemleverans. Leveransen sker i speciella fryslådor och för att kylan ska bevaras under frakten finns det oftast ett minimikrav på antal färskfoder som behövs beställas.

Tänk också på att de flesta butiker levererar färskfoder i början av varje vecka, detta för att undvika att den frysta produkten eventuellt fastnar i någon postterminal över helgen.

Vissa webbshoppar erbjuder inte leverans av färskfoder genom lantbrevbärare, då det finns risk för upptining.

Bäst färskfoder för hundar 2021

Idag finns det en uppsjö av hundfoder utan spannmål för alla olika typer av hundar. Här nedanför går vi igenom de allra bästa ute på marknaden just nu.


ACTIVE Helfoder med Lax (500 g)

ACTIVE Helfoder med Lax (500 g)
Höjdpunkter
  • Rikligt med protein
  • Favorit hos hundarna
  • Passar speciellt aktiva hundar

Färskfoder från Vom är en riktig klassiker bland hundarna. Produkten är både riklig och smaklig!

Det rekommenderade dagsbehovet är 2% av hundens vikt, men det beror också på din hunds aktivitet samt ålder. Förpackningen innehåller 500g färskfoder, med kött, organ och vom från kyckling, nöt, svin och lax.

Om du har en hund på 25 kg är det en korv per dag för att uppfylla ett normalt dagsbehov.

Det vi gillar bäst med detta färskfoder är att alla våra hundar har gillat det, samt att den är rik på bland annat fettsyrorna DHA samt EPA (ger positiva effekter på leder). När vi var i behov att öka vikten på vår Grand Danois var detta nyckeln till framgång. Men i och med rasens behov gav vi detta som komplement till torrfodret.

Produkten finns hos

Puppy Helfoder (500 g)

Puppy Helfoder (500 g)
Höjdpunkter
  • Passar valpar från 3 veckor
  • Balanserar både protein- och energibehov
  • Inga konserveringsmedel

Helfoder framtaget för valpar (från 3 veckor fram till att hunden är färdigväxt). Innehåller massor av bra ämnen som säkerställer både protein- och energiintag.

Färskfodret innehåller kyckling, nötvom, lax, ägg, och nötlever, och kan också ges till dräktig och digivande tikar för extra boost under en period valparna kräver mycket av deras kropp.

Utfodringens storlek beror på, enligt vår erfarenhet, på rasen. Till exempel Grand Danois som vi tidigare diskuterat: i och med deras stora storlek ska vi ta vårt ansvar och se till att valparna inte växer för fort.

En riktlinje är 4-5% av kroppsvikten tills de växt 40%, för att sen gå ner till 3,5% av kroppsvikten tills de växt 80% och slutligen 2 % av vuxenvikten per dag.

Produkten finns hos

Vaisto Nöt-Kalkon-Lax Köttbullar (800 g)

Vaisto Nöt-Kalkon-Lax Köttbullar (800 g)
Höjdpunkter
  • Komplett helfoder
  • Enkla portioner
  • 100% naturlig och utan tillsatser

Rikliga mumsbitar innehållande mängder av aminosyror och mineraler. Passar den vuxna hunden. Extra plus i kanten för de smidiga portionerna!

Små portioner tycker vi passar de mindre raserna, då det är smidigt att tina upp mindre dosering. Detta färskfoder är framtaget med omtanke till hud- och/eller pälsproblem. Det innehåller 47% nöt (mage, kött, lunga, hjärta, lever, brosk), 38% kalkon (kött, ben, brosk), 10% lax (lax med ben) samt grönsaker, frukter och oljor.

Som tidigare nämnt är dagsbehovet olika beroende på ras och storlek, men räkna med 2% av hundens kroppsvikt. Förpackningen är på 800g och bullarna är på á 25 g och således cirka 30 bullar per påse. För att underlätta uträkningen har vi gjort en indikation på dagsbehovet i Frågor & svar.

Granngården säljer också detta färskfoder, men inte online. Däremot kan du surfa in dit för att se om varan är tillgänglig i din närmsta butik.

Produkten finns hos

Frågor & svar

Vad är färskfoder?

Färskfoder är rått kött som är nedfruset för att behålla alla bra och nödvändiga näringsämnen. Det efterliknar alltså den kost som vargen lever (och hunden levde) på ute i det vilda. Färskfoder innehåller inga spannmål eller tillsatsämnen.

Kan färskfoder bli dåligt?

Det beror på hur du tar hand om det. Det är en färskvara, och således också känsligt för att stå framme. Vi förvarar färskfoder i frysen och tinar upp det en dag innan i kylskåpet för att sen använda allt upptinat samma dag. Behandla maten på samma sätt som annan typ av färs. Om det blir över så får det max vara i kylskåpet i 2 dagar hos oss (rekommendationen är max 2-3 dagar).

Hur ska man tänka med dagsbehovet?

En indikation är 2% av kroppsvikten per dag. Men detta beror på ras, ålder och motion. Färskfoders förpackningar är oftast 500 eller 800 g. Här kommer en indikation på dagsbehovet:

5 kg = 0,1 kg per dag (100 g)
10 kg = 0,2 kg per dag (200 g)
15 kg = 0,3 kg per dag (300 g)
20 kg = 0,4 kg per dag (400 g)
25 kg = 0,5 kg per dag (500 g)
30 kg = 0,6 kg per dag (600 g)
35 kg = 0,7 kg per dag (700 g)
40 kg = 0,8 kg per dag (800 g)
45 kg = 0,9 kg per dag (900 g)
50 kg = 1 kg per dag (1000g)
55 kg = 1,1 kg per dag (1100g)
60 kg = 1,2 kg per dag (1200g)
65 kg = 1,3 kg per dag (1300g)
70 kg = 1,4 kg per dag (1400g)
75 kg = 1,5 kg per dag (1500g)

Så här görs testerna

Recensionerna är baserade på både glupska och matkräsna hundar, men med fokus på de hundar som är i behov av foder utan spannmål och tillsatsämnen. Färskfoder har använts för att komplettera det andra fodret. Med en matkräsen hund i bagaget ville vi hitta något som kan hjälpa oss att se till att det dagliga intaget sker.

Vill du läsa andra recensioner på färskfoder för hundar?
Kontakta oss, så gör vi vårt bästa för att testa fler.

Maskoten Fridur visar tummen upp

Senast uppdaterad 30 augusti, 2021