Fodertillskott till häst

Artikeln innehåller annonslänkar från Granngården,  Bole

Det här är fodertillskott

Vi vill ge bästa förutsättningar för våra djur, och ett fodertillskott kan bland annat hjälpa den hårt arbetande . Fodertillskott kan bland annat användas för att hjälpa trötta leder, reglera eventuell brist på natrium och även positivt påverka nervsystemet.

Ett exempel på fodertillskott är saltsten. Saltsten ges till hästar för att komplettera mängden natrium som finns i kroppen. Natriummängden minskar när hästar svettas, och därför kan det vara extra viktigt med saltsten under sommaren eller under varmare klimat. Vissa hästar gillar inte, eller är inte intresserade av, saltsten. Då kan det vara ett alternativ att testa en annan saltstensprodukt. Produkten vi nämner nedan har gått hem hos alla de hästar vi haft.

Varför fodertillskott?

Hästen är i många fall ett djur som mår bra och klarar sig länge på basfoder, som hö och havre. Samtidigt får vi inte glömma bort att hästen är ett tungt djur vars motionvanor kan variera beroende på sånt som mål och ålder. Oavsett vilken träningsnivå du väljer så vill vi att hästers kroppar ska hålla så länge som möjligt.

Våra favoriter på tillskott för hästar är magnesium, MSM och saltsten. Detta för att reglera nerver, ge bra förutsättningar för leder och ha kontroll på natriumnivån.

Bäst fodertillskott 2021

Här nedanför går vi igenom bra fodertillskott ute på marknaden just nu, vilka vi testat och gillar.


MSM 100 Biofarmab (500g – 1 kg)

MSM 100 Biofarmab (500g – 1 kg)
Höjdpunkter
  • Uppbyggnad av hela kroppen
  • Naturlig svavelförening
  • Extra bra för leder och muskler

MSM är ett naturligt ämne som redan finns i kropparna, genom att utöka med tillskott kan man man förbättra både leder och muskler. MSM har flera bra egenskaper utöver det, bland annat för hy, hovar och päls.

Om du märker att din häst är stelare och arbetar mer motvilligt, kan det handla om att hästkroppen vill ha MSM. För att testa om din häst har MSM-brist så kan du ge tillskottet under en veckas tid. Om du märker positiv förbättring och att din häst är mer samarbetsvillig i träningen kan det handla om MSM-brist.

MSM är ett naturligt svavelbaserat essentiellt ämne som finns i färsk gröda. Med andra ord kan MSM-brist uppstå om hästen saknar tillgång till färskt gräs och således varierar MSM-behovet under året på grund av grästillgång och beroende på förbrukning (träning).

1 kg räcker ungefär 3 månader vid daglig dosering. Bole erbjuder produkten på 1 kg, och Granngården har den på 500g.

Produkten finns hos

Hästmineral Activ Mineral Magnesium 1 kg

Hästmineral Activ Mineral Magnesium 1 kg
Höjdpunkter
  • Bra för nervsystemet och muskler
  • Förebygger magnesiumbrist
  • Populärt bland sporthästar

Nervsystemet mår bra av magnesium – och kan hjälpa med att bland annat få bort ”spöken” eller förbättra kroppen hos hårt arbetande hästar.

Magnesium rekommenderas att tillsammans med fodret 0,5 msk (5 gram) per dag till häst eller ponny. Du kan också rådfråga med din veterinär om alternativ dosering. Se magnesium-tillskott som ”boost”-dosering vid behov. Har du en häst som ”spökar” är det värt att testa. När vi pratat med andra hästägare så har alla varit positiva till magnesiumtillskott för att lugna hästen. Du kan också få en indikation om magnesiumbrist om musklerna darrar när du lätt drar fingrarna över dem. Brist på magnesium påverkar nämligen musklernas koordination. Det kan också yttra sig som fång.

Nu pratar vi hästar och magnesium, men faktum är att magnesium har positiv lugnande effekt för oss människor också. Vissa tar magnesium som kosttillskott för att förbättra sin sömn.

Produkten finns hos

Saltsten: Himalayan Stone (2-3 kg)

Saltsten: Himalayan Stone (2-3 kg)
Höjdpunkter
  • Klassik favorit bland hästar
  • Natrium som förbättrar saltbalansen
  • Naturlig salt

Ett vanligt problem med basfoder är att det är brist på natrium (salt), samtidigt som en häst som svettar ger saltförlust. Majoriteten av hästar älskar saltstenar och tur det, för det hjälper verkligen till att hålla balansen på plats.

Det vi gillar extra med den här saltprodukten är att den kommer med ett rep som kan användas för att hänga upp stenen. Således krävs inga dyra hängningsanordningar. Visst, det kan bli lite vingligt men det blir som två produkter i en: hjärngympa och saltintag.

Vanligtvis kommer saltsten i 1 kg, men den på 2-3 kg är älskad av många på grund av dess pris, samt passar bäst för dig som har flera hästar som vill dela på saltstenen i lösdriften. Den finns också som 1 kg hos Bole, samt 2 kg hos Granngården.

Produkten finns hos

Frågor & svar

Brukar saltstenar få hästar att kissa mer?

Det är individuellt men enligt våra erfarenheter så är svaret: ja.

Stelnar magnesium?

Vi har hört att vissa stall har problem med att magnesium med tiden fastnar och blir stenhårt i botten. Kom ihåg att förvara de torrt, svalt och väl förslutet. Du kan också röra runt i förpackningen vid oro att det stelnar.

Så här görs testerna

När det gäller hästar har vi erfarenhet genom att ha levt med hästar, volontärat på Island på en hästgård och det går till och med att säga att vi föddes på hästryggen. Genom att ha hästliv i vår vardag samlar vi på oss kunskap och erfarenhet, samtidigt som vi håller oss uppdaterade från andra hästälskare. Vi förespråkar holistiskt förhållningssätt.

Vill du läsa andra recensioner på fodertillskott?
Kontakta oss, så gör vi vårt bästa för att testa fler.

Maskoten Fridur visar tummen upp

Senast uppdaterad 30 augusti, 2021